Piece i maszyny piekarnicze

PANGA W CIEŚCIE

kulinaria (10)Składniki:

1 limonka
80 dag filetów z pangi
Kawałek imbiru
6 łyżek mąki pszennej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka sosu sojowego
Olej do smażenia
Sól

Wykonanie:

Obrać, umyć i zetrzeć imbir. Z limonki otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Starty imbir, skórkę limonki, żółtko, proszek do pieczenia i sos sojowy wymieszać i posolić do smaku. W trakcie mieszania powoli dolewać wody, aż powstanie gęste, gładkie ciasto o konsystencji śmietany.
Filety z pangi umyć, osuszyć, pokroić na duże kostki i skropić sokiem z limonki. Posolić. Kawałki ryby zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany olej (smażenie w głębokim oleju) i smażyć na złoty kolor.
Gotową rybę podawać z ryżem i warzywami. Można udekorować plasterkami limonki.

About