Piece i maszyny piekarnicze

GULASZ PO IRLANDZKU

kulinaria (12)SKŁADNIKI:

1. 1 kg jagnięciny z kością (karczek, łopatka)
2. 3 ? 4 marchewki
3. 2 duże cebule
4. Puszka białej fasolki
5. 8 ? 10 małych ziemniaków
6. 2 ? 3 szklanki bulionu z kostki wołowego lub warzywnego
7. Posiekane zioła: tymianek lub mięta i zielona pietruszka
8. sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu, kości i żyłek; pokroić w małą kostkę.
Fasolkę odsączyć z zalewy. Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami mięso, plastry cebuli i marchewki, następnie plastry ziemniaków i odsączoną fasolkę. Każdą warstwę posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu powinny być ziemniaki.
Zagotować bulion i zalać zawartość naczynia do połowy wysokości zawartości. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego (160 stopni Celsjusza) na około 2,5 godziny. Sprawdzić czy mięso jest miękkie, jeśli tak to zdjąć pokrywkę, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze z pół godziny aż ziemniaki na wierzchu będą rumiane, a mięso miękkie. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

About