Piece i maszyny piekarnicze

Duży drób

Duży drób

Jak daleko można sięgnąć pamięcią wstecz, niemalże na każdym wiejskim podwórku znajdowały się indyki. Można to było łatwo dostrzec, ponieważ jako największy drób od razu rzucał się w oczy, a nierzadko obok dorosłych osobników spacerowały pisklęta indycze, gdyż pozyskiwanie piskląt odbywało się w takich gospodarstwach sposobem naturalnym, czyli poprzez wysiadywanie jaj przez samiczkę indyka. Obecnie takim sposobem pozyskuje się małe indyki sporadycznie i wyłącznie hobbystycznie, gdyż jest to metoda zupełnie nieopłacalna w dobie wielkoobszarowych wylęgarni. To właśnie stamtąd pochodzą niemalże wszystkie nowo wyklute pisklęta, które potem trafiają do różnorakich hodowli. Zarówno do tych przemysłowych, ukierunkowanych na hodowlę indyków na mięso i zysk, jak i tych małych, przydomowych, gdzie indyki hoduje się i dla mięsa i dla ozdoby oraz urozmaicenia drobiowego stadka.
Obecnie indyki na podwórkach spotyka się znacznie rzadziej, ale nie oznacza to wcale, że z nich zniknęły całkowicie. Nadal są tacy rolnicy, którzy nie kupują ani grama mięsa w sklepie.

About