Autor Wątek: aleternator nie ładuje  (Przeczytany 394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maja 30, 2021, 20:23:35 pm
Przeczytany 394 razy

Offline fazer

kontrolka ładowania gaśnie wzorowo, na klemach brak ładowania. Pierwsza myśl to regulator napięcia, kupiłem nowy założyłem i po napędzeniu wiertarką pojawiło się wzorowe 14 V z hakiem, mam altka 80A. Po zamontowaniu do auta napięcie zaczęło wzrastać i zaraz padło= zero ładowania. Nie wymontowałem jeszcze aby ponownie sprawdzić poza autem. Elektryk ze mnie mierny, zakładam padnięcie nowego regulatora. Czy coś może powodować natychmiastowy zgon tego ustrojstwa po zamontowaniu i podłączeniu w nivce, co sprawdzić?  Mógłbym kupić nowy alternator 110A ,ale teraz boję się że po zamontowaniu będę miał kosztowną powtórkę z rozrywki. W nivce nic innego się nie dzieje ,nic się nie żarzy ani nie kopci, ale znudziło mi się jeździć z zapasowym akumulatorem w bagażniku i ładować w kółko, no w końcu to nie elektryczny pojazd  :mysli:
 

Lipca 03, 2021, 15:22:26 pm
Odpowiedź #1

Offline Banan

Wiem, że trochę późno mi padł nowy regulator po 300km założyłem drugi oryginalny i jak narazie po 40 000 ładuje elegancko, sprawdź jeszcze połączenie tego przewodu od kontrolki tej wsuwki, jest łączona w okolicy podłużnicy.
 

Sierpnia 22, 2021, 11:18:02 am
Odpowiedź #2

Offline grzes200

  • Jestem tu nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Imię: Grzegors
  • Auto: Niva 1.7 MPi
  • Nr. tel: 667201217
Witam. U mnie losowo padało ładowanie a winny był uszkodzony aku.

Wysłane z mojego LM-G810 przy użyciu Tapatalka